Njega i zdravlje zlatnih retrivera

Svaki vlasnik psa želi svome ljubimcu pružiti najbolju moguću njegu. Ona podrazumijeva zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i što manje stresa. Priuštite li sve to vašem zlatnom retriveru, možete izbjeći većinu zdravstvenih problema koji se često javljaju kod ove pasmine. Prvenstveno vodite računa da su sve stvari koje okružuje vašeg psa sigurne i zdrave za njega. To se odnosi na hranu i vodu, ali i igračke, lijekove, šampone i deterdžente kojima perete njegovu postelju.

Zlatni retriveri njegaZlatni retriveri su po pitanju vježbanja dosta zahvalni jer vole da vježbaju i učiniće sve da udovolje svom vlasniku. Izdvojite li vi ili neko iz vaše porodice za igru i vježbu s njima svaki dan bar 30-60 minuta, lako ćete ih dovesti u dobru tjelesnu formu. Ovo vrijeme se može lako kombinovati sa dresurom, bar neko vrijeme. Održavanje konstantne tjelesne težine je važno jer s njenim povećanjem rastu i rizici od različitih zdravstvenih problema, naročito što se tiče bolesti srca i artritisa.

Drugi važan faktor u prevenciji zdravstvenih poteškoća je pravilna ishrana. Na tome nemojte štediti. Priuštite svom psu najkvalitetnije proteine iz mesa i obratite pažnju na moguće probleme sa određenim namirnicama. Pšenica i kukuruz, na primer, mogu uzrokovati svrab i želučane probleme. Na probleme sa kožom mogu ukazati preterano lizanje šapa i trljanje njuške o tepih ili travu. Probavni problemi manifestiraće se na rijetkom izmetu. U oba slučaja konsultujte se sa veterinarom zbog promjene vrste hrane. Pravilna ishrana izgradiće jake kosti i zglobove, kožne probleme dovesti na najmanju moguću meru te će vaš retriver izgledati jako i zdravo.

Zlatni retriveri, na žalost, često imaju problema s genetski nasleđenim bolestima na čiji razvoj ne možete uticati. Najčešći zdravsteni problemi povezani s ovom pasminom su displazija kuka i lakta, mrene, urođene srčane mane, epilepsija, poremećaj rada štitne žlezde te razne alergije. Vodeći uzrok smrti ove pasmine je rak. Veoma su važni redovni godišnji pregledi na kojima se ove bolesti mogu uočiti u vrlo ranoj fazi u kojoj ih je lakše liječiti.

Zlatni retriver zdravljeI sami možete potražiti neželjene simptome prilikom igre sa ljubimcem. Dok ga mazite prstima potražite izrasline na koži ili čvoriće ispod nje. Prilikom šetnje, obratite pažnju kako vaš pas hoda, posebno kako funkcionišu kukovi i laktovi. Čak i ako je sve u redu, dobro je izdvojiti 5 minuta da pregledate vašeg psa od nosa do repa. Pogledajte mu oči, uši, nos, zube, desni, glavu, vrat, prsa, noge, stopala, krzno, rep, proverite mu težinu, disanje i u kakvoj je kondiciji.

Na taj način, uz dodatne informacije, ćete shvatiti šta je normalno za vašeg psa i biće lakše uočiti kad nešto ne bude u redu. Ukoliko se bolest i razvije, izaberite način lečenja koji će imati najmanje negativnih posledica na zdravlje vašeg zlatnog retrivera. To podrazumijeva preuzimanje ulogu aktivnog vlasnika, koji će naučiti sve o bolesti i načinima liječenja i koji neće slijepo slušati veterinara. Vi kao vlasnik ipak imate najviše uticaja na zdravlje vašeg psa i vi ga najbolje poznajete. Dakle, u saradnji sa veterinarom možete doći do zaključka o metodama lečenja koje će biti najefikasnije i najpogodnije za vašeg psa.

Što se tiče higijene i urednosti, glavni je problem sa zlatnim retriverima što se linjaju puno i tokom cijele godine. Linjanje možete svesti na minimum redovnim četkanjem dlake jednom nedeljno, npr. Uz to je korisno uvek imati pri ruci ručni usisivač, kako bi dlake odstranili s nameštaja. Dodatnu posebnu njegu dlake zlatni retriver ne zahtijeva, pa ga možete okupati i sami kod kuće kad je to potrebno (nikako ne prečesto). Sami mu možete i odrezati nokte. Učinite to bar jednom mjesečno kako bi sprečili probleme sa stopalima. Čišćenje analnih vrećica ipak bolje je prepustiti profesionalcu. Spriječite upalu i psa odvedite veterinaru ako primetite da vuče zadnjicu po podu.

Nemojte zaboraviti da je zlatni retriver izrazito druželjubiv i prijateljski nastrojen pas. Nemojte ga stoga izolovati na način da ga ostavite napolju dok se cela porodica druži u kući ili stanu. To ga može veoma rastužiti, a ponekad i da dovede do depresije. Kao i kod ljudi, depresija i stres kod zlatnih retrivera mogu izazvati druge zdravstvene probleme. Zlatni retriveri naprosto obožavaju vodu pa će ga izlet ili šetnja do mora ili jezera veoma razveseliti, ali pritom ne zaboravite da ponesete peškir kojim ćete ga moći obrisati.

Uz pridržavanje ovih jednostavnih saveta možete očekivati da će vaš zlatni retriver doživeti punih 10-14 godina života, što je prosečna životna dob ove pasmine.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak..
Rating: 9.3/10 (93 votes cast)